Jak na zvýšenou vlhkost

Babí léto je dávno za námi a my jsme se z nenadání ocitli na začátku zimy. Teploty i vlhkost dokážou v tomto období psí kusy, a tak by mohlo být užitečné vědět, jak s nimi naložit.

Vzhledem k tomu, že se stále pohybujeme nad bodem mrazu a teploty se během dne výrazně mění, bývá vzduch často bohatě nasycen vlhkostí. V tomto období bývá také často ohroženo optimální příjemné mikroklima našich kanceláří či domovů. A tak se jistě vyplatí oprášit několik jistě velmi známých a důležitých pravidel k udržení příjemného mikroklima i v náročných podmínkách.

Větrání

Větráme krátce a vydatně - dokořán otevřenými okny několikrát za den, v závislosti na délce pobytu v konkrétním prostoru - místnosti. Výměna vzduchu je užitečná, zvláště pro doplnění kyslíku. Ten nám mohou v prostředí vytvořit i rostliny. V případě větrání za deštivého počasí ovšem musíme počítat i s tím, že budeme pracovat s mnohem vyšší vlhkostí. Vlhkost můžeme vyřešit krátkým zapnutím odvlhčovače a nastavením požadované vlhkosti. Ideálním pomocníkem je domácí odvlhčovač Airsec3000, který suverénně zabezpečí běžný chod domácnosti.

Koupání

Zdroj nejen skvělé relaxace. Zvláště ve vlhkém období může tento zdroj vydatné vlhkosti s interiérem pěkně zamávat. První rychlá pomoc po koupeli je krátce dokořán vyvětrat. Rozhodně se vyplatí zapnout pak co nejdříve odvlhčovač, zejména za situace, kdy je vlhko i venku. Před tím ale koupelnu uzavřete - okna i dveře. Místnost se rychleji vysuší a odvlhčovač nebude muset běžet tak dlouho. Pokud v koupelně okno nemáte, vyplatí se, mít po dobu koupele alespoň zapnutý větrák. Odvlhčovač zapněte hned po koupeli a vypnutí větráku.

Sušení prádla

Někteří z nás suší na sušáku, někteří v sušičce. Ale i ti, co suší obvykle v sušičce, mají pár kousků, které do sušičky prostě nedají. Takže, co dělat, když sušíte v bytě. Rozhodně nesušte u radiátorů nebo na nich, jestli nechcete, aby váš byt začal trpět plísněmi. Najděte si v bytě nejlépe co nejmenší místnost. Zpravidla to bývá koupelna. Tam rozmístěte prádlo na sušák nebo šňůru a na odvlhčovači zapněte funkci sušení prádla. (Vhodný pro tento účel je např. domácí odvlhčovač DH720.) Z vlastní zkušenosti mohu říct, že prádlo budete mít velmi rychle suché. Navíc veškerou vlhkost svedete do nádržky nebo přímo do odpadu. Jednoduché a rychlé, bez další práce. Navíc, vyhnete se velmi elegantně možným plísním a zvýšené vlhkosti v interiéru.

Vaření

Vaření často ráda přirovnávám k sušení hodně vlhkého prádla na radiátoru. Při vaření ale přímo vidíte, jak se do prostoru vlhkost vypařuje. Takže. Pokud to způsob vaření umožňuje, používejte co nejvíce pokličku. Snížíte množství vypařované vody. Používejte při vaření digestoř. Ta zbavuje vzduch nejen mastnoty a zápachu. Pokud odvádíte odsátý vzduch ven, může vás zbavit i části vlhkosti. Stejně vždy zapněte odvlhčovač. Výhodou prvních dvou kroků je, že sníží množství vlhkosti odcházející do vzduchu místnosti. Odvlhčovač tak bude muset odvlhčovat kratší dobu.

 

Tady jsou uvedeny ty nejběžnější zdroje vlhkosti, kterých však může být celá řada. Možná bychom se sami divili, co vše může ohrozit ideální mikroklima našich prostor. Akvárko nebo terárko jsou jen dva další příklady nevšedních zdrojů vlhkosti. Mít v takových případech po ruce kvalitní výkonný odvlhčovač, může ušetřit často nemalé starosti i finance. Pokud si při jeho výběru nevíte rady, kontaktujte nás pro více informací. Rádi vám pomůžeme.