Odvlhčovač do bytu - vybíráme

Domácí odvlhčovač zajistí kondenzaci vlhkosti ze vzduchu a zároveň uchová nákladně získané teplo v místnosti. Využijete jej zejména pro obytné místnosti, při odvlhčování sklepa, odvlhčování zdí, pro víkendové domy, ale i v prostorách kanceláře a dalších interiérech, kde je kladen důraz na tichý provoz, dobrý výkon a nízkou spotřebu elektrické energie.

Bez plísně a zápachu v bytě

Ideálem a standardem bydlení je čistý byt bez plísní. Někdy je však k takovému ideálu méně či více daleko. Ač se to nemusí někomu zdát, právě plísně mohou výrazně negativně ovlivnit pobyt v interiéru. Mohou se vyskytnout prakticky kdekoli a v nejrůznějších barevných variacích. Jejich výskyt je pak nejen z estetického hlediska, ale zvláště pro zdraví nežádoucí.

A kde si dávat na plíseň zvláště pozor? Nejvhodnějším prostředím jsou místa, kde se pracuje s vodou - tedy okolo kuchyňských dřezů a v koupelnách či na záchodech. Dalšími vhodnými místy pro rozvoj plísně jsou tmavé a chladné kouty. Takovým místem může být i zeď za nábytkem či pohovkou. Živnou půdou se může také stát místo tzv. tepelného mostu, tedy například okolo okna či dveří a někdy i na okně samotném. Zvláště ohrožené jsou v tomto ohledu obvodové zdi domu. Plísni se ale také dobře daří na nábytku.

Základním návykem každé domácnosti by mělo být pravidelné větrání. Jím přivedeme do bytu jednak čerstvý okysličený vzduch a zbavíme se vydýchaného vlhkého vzduchu. Pro větrání jsou vhodné spíše suché dny. Otevřít okno a přivést dovnitř kyslík však musíme, i když právě venku prší. Ve vlhkých dnech však větráním vlhkost do bytu spíše přivádíme. V takové situaci se velmi osvědčí domácí odvlhčovač. 

Výběr odvlhčovače vzduchu - podle využití

domácí odvlhčovač

Odvlhčovač využijeme nejčastěji v koupelnách, kuchyňkách či při sušení prádla. Zvláště na podzim, v zimě a na jaře využijeme jeho možnosti na plno.

V prvé řadě se poohlédneme po odvlhčovači, který svou kapacitou dostatečně obsáhne největší z těch místností, v kterých jej chceme používat. Jednotlivé místnosti, které chceme odvlhčovat, by mělo být možné alespoň dočasně uzavřít / oddělit. Zejména z důvodu ekonomického provozu. Není-li tomu tak, dochází k odvlhčování většího objemu prostoru, než jsme plánovali a stávající výkon odvlhčovače nemusí být dostatečný. Případně bychom byli nuceni pořídit výkonnější odvlhčovač. S ekonomickým provozem nám u odvlhčovače pomůže také sledování poměru příkon/výkon.

K dosažení optimálně ekonomického provozu a co nejlepší účinnosti odvlhčovače je nejlépe si vytvořit systém používání. Ze zkušenosti se zatím nejlépe osvědčil následující postup: Umožňuje-li to konkrétní prostor, po sprchování všech členů domácnosti či po vaření, krátce, ale důkladně vyvětráme. Případně pustíme na chvíli elektrický větrák. Tím se zbavíme zejména pachů a největší koncentrace vlhkosti. Zároveň tak přivedeme do místnosti čerstvý vzduch. Následně umístíme odvlhčovač vzduchu a zapneme zhruba na dvě hodiny. Odvlhčovač AIRSEC 3000 lze takto nastavit jediným tlačítkem. Po tomto časovém limitu se odvlhčovač sám vypne. Vrátíme-li se domů později, postačí už jen vypojit odvlhčovač ze zásuvky a vylít vodu.

Není-li venku právě krásné slunečné počasí a my si potřebujeme přesto vyprat a co nejrychleji usušit prádlo, pomůže nám opět odvlhčovač. Vyprané prádlo rozvěsíme na sušák a umístíme do nejmenší místnosti - zpravidla koupelna. Umístíme tam i odvlhčovač, zvolíme na displeji časový limit a zapneme na cyklus sušení prádla. Podle nasáklosti prádla vodou můžeme například už ani ne za půl dne žehlit a skládat. Výhodou kombinace odvlhčovač+sušák je šetrné sušení i těch nejjemnějších textilií, které vyžadují někdy i sušení ve vodorovné poloze. (Čtěte více o sušení prádla ve velkém)

S domácím odvlhčovačem si můžeme ulehčit život i jinak. Po vymalování zůstává v bytě ještě den dva vlhkost a zápach. Se zápachem pomůže časté větrání. S vlhkostí však nikoli. Nejlépe je uzavřít několikrát během dne prostor a pustit odvlhčovač. Vlhkost vzduchu i zdí zmizí tak rychle, jak se objevila.

Odvlhčovač pomůže i při mokrém čištění podlahy. Suchá podlaha je mnohem rychleji.

Pro spokojenost z výsledku a nízké náklady při používání odvlhčovače je důležité řídit se jednoduchými pravidly. Zapínat odvlhčovač právě jen na dobu potřebnou, odvlhčovat jen s přístrojem koncipovaným na daný prostor (lépe silnější než slabší) a snažit se co nejvíce kombinovat s přirozenými možnostmi prostoru (např. okna - předvětrání, dveře - k vytvoření menšího prostoru apod.) Jednoduše, při správném používání si kvalitní odvlhčovač nebudete moci vynachválit tak, jako já.